WSOP doet dit jaar proef met big blind ante

WSOP doet dit jaar proef met big blind ante

Nog iets minder dan twee maanden en dan gaat de World Series of Poker weer van start in Las Vegas. Om precies te antezijn zullen op 3 mei de inmiddels haast legendarische woorden “Shuffle up and deal” worden uitgesproken en zal de WSOP 2018 van start gaan. Elk jaar zijn er wel grote of kleine vernieuwingen en aanpassingen in de regels, het schema of anderszins bij de WSOP. Dat moet natuurlijk ook wel om met de tijd mee te gaan. Poker is immers een tamelijk dynamisch spelletje, waar nog steeds nieuwe varianten worden uitgevonden en waar sommige varianten meer of juist minder populair worden door de jaren heen. Belangrijkste nieuwtje van dit jaar is zonder twijfel de big blind ante.

Wat is nu eigenlijk een ante

De big blind ante is een nieuwe variant op de ante die de afgelopen tijd steeds populairder aan het worden is bij grote live toernooien. Nu zullen de meeste pokerspelers wel weten wat een ante is, maar er zullen ook nog genoeg mensen zijn die dit niet weten, dus eerst even een kleine uitleg wat de ante inhoudt.

Daar kunnen we redelijk kort over zijn. De ante maakt deel uit van het blind schema en is een verplicht bedrag dat elke speler betaalt voordat de kaarten gedeeld worden. Alleen als je de ante hebt betaald, heb je recht op het krijgen van kaarten. Je zou het kunnen zien als een extra kleine blind die door alle spelers wordt betaald.

Big blind ante: wat en waarom

Nu worden antes lang niet bij alle toernooien gebruikt, dus het zou best kunnen dat je nog nooit een ante hebt moeten betalen. Maar bij grote live toernooien zijn antes meer regel dan uitzondering en daar willen zij regelmatig voor problemen zorgen voor de delers. De delers moeten namelijk bijhouden welke spelers wel en niet de ante hebben betaald en er willen regelmatig discussies voorkomen tussen een speler en een deler over het wel of niet betaald hebben van een ante.

Om dit soort discussies en het bijkomende extra werk voor de deler te beperken, werd de big blind ante uitgevonden. In plaats van dat elke speler aan tafel een ante betaald, wordt de ante in het geval van de big blind ante door één speler betaald. Natuurlijk om de beurt. In principe is de speler die deze ante betaald de speler op de button, de small blind of de big blind en de ante bedraagt dan hetzelfde bedrag als ook de big blind.

Big blind ante bij de WSOP

Nu gaat de WSOP dus dit jaar een experiment doen met de big blind ante. De WSOP heeft ervoor gekozen om de ante door de big blind te laten betalen bij de toernooien waarbij de big blind ante van toepassing is. In die gevallen zal de big blind dus naast de normale big blind datzelfde bedrag nog een keer plaatsen, maar dan als ante.

De big blind ante zal lang niet bij elk toernooi gebruikt gaan worden. Het gaat immers nog om een proef. Slechts 8 van de in totaal 78 toernooien zullen de big blind ante dit jaar gaan gebruiken, maar wanneer het een succes blijkt te zijn, zou dit best weleens de nieuwe standaard kunnen worden. Toch zijn het zeker niet alleen de kleine achteraf bracelet events die de big blind ante gaan gebruiken, want ook het Big One for One Drop toernooi gaat er dit jaar aan geloven. Daarbij zullen haast alle side events ook gebruik gaan maken van deze structuur.

De big blind ante zal in het begin waarschijnlijk wel voor wat onduidelijkheden gaan zorgen, maar wij denken dat dit weleens de toekomst op het gebied van antes kan zijn. Zeker nu ook de WSOP over gaat op big blind antes, al is het dan maar bij een paar toernooien, kan het bijna niet anders dan dat dit binnen een paar jaar de standaard gaat worden. Of de proef bij de WSOP moet veel negatieve reacties op gaan roepen, maar die verwachting is er niet.