Vanessa Selbst stopt met professioneel poker

Vanessa Selbst stopt met professioneel poker

Er is weer een nieuw jaar vol pokernieuws aangebroken en meteen in de eerste paar dagen van januari kunnen we Vanessa-Selbstjullie toch best wel schokkend nieuws brengen. Op de laatste dag van het afgelopen jaar heeft Vanessa Selbst namelijk via een Facebook post aangegeven dat ze per direct gaat stoppen met professioneel pokerspelen en zich toe gaat leggen op een carrière in de financiële sector. Aangezien haar nieuwe baan flink wat van haar tijd vraagt, heeft zij dus de keuze gemaakt volledig te stoppen met professioneel poker. En daarmee is 2018 nog geen week oud, maar al wel één van de beste pokerspelers ter wereld armer.

Meest succesvolle vrouwelijke speler

De 33-jarige Vanessa Selbst staat te boek als de meest succesvolle vrouwelijke pokerspeler ooit. Net als veel andere professionele pokerspelers van de huidige generatie, begon ook Selbst met pokeren tijdens haar studie. Deels om haar studiekosten te kunnen betalen. Selbst studeerde aan Yale, waar zij eerst een graad haalde in Politicologie en later ook een rechtenstudie afrondde.

Al tijdens haar studie bereikte Selbst online bekendheid en al snel bleek zij ook tijdens live toernooien zeer goed uit de voeten te kunnen. Haar eerst live cash behaalde zij in 2006 en daarna ging het snel. In 2010 wist ze haar grootste live klapper te maken door het Partouche Poker Tour Main Event te winnen, waarmee ze 1,8 miljoen dollar won.

Ook tijdens de WSOP liet zij zich gelden. Selbst wist regelmatig hoog te eindigen en heeft drie WSOP Bracelets op haar naam staan. Waaronder die voor het High Roller No Limit Holdem Mix-Max Event. In totaal speelde ze bijna 12 miljoen dollar bij elkaar met live toernooien, dat is dus nog zonder online winsten en cash games. Door al haar successen is Selbst dan ook de enige vrouw die ooit op één heeft gestaan op de Global Poker Index.

Gay icoon

Naast bekendheid om haar pokersuccessen is Selbst in de Verenigde Staten ook bekend als gay icoon. Zij heeft haar homoseksualiteit nooit verborgen. Tijdens haar studie was zij hoofd van de Yale Straight-Queer Alliance. In 2013 trouwde Selbst met haar vriendin, met wie zij nu in New York woont.

Reden van stoppen

Selbst maakte via een post op Facebook bekend dat zij ging stoppen, op de laatste dag van 2017. In haar post geeft ze aan dat er niet één specifieke reden is waarom zij heeft besloten te stoppen met professioneel poker, maar een opeenstapeling van redenen. Door de ontwikkelingen na Black Friday is er een hoop veranderd voor professionele pokerspelers. Er is veel meer reizen bij komen kijken en dat begon haar op te breken.

Ook het feit dat het promoten van haar sponsor steeds meer tijd ging kosten speelde mee in haar beslissing en begon het poker steeds meer als werk en steeds minder als plezier te voelen. Dat ze in dit nieuwe jaar aan de slag kan bij een hedge fund, waar ze vast ook geen misselijk salaris krijgt, zal hoogst waarschijnlijk ook wel een rol hebben gespeeld.

Hoe dan ook is het stoppen van Selbst meer dan jammer voor de poker wereld. Zo veel succesvolle vrouwelijke pokerspelers zijn er nou ook weer niet en zelfs als je dat buiten beschouwing houdt, zijn we één van de beste pokerspelers ooit kwijt. En dat is voor ons kijkers en liefhebbers niet zo mooi.