Vijf belangrijke eigenschappen van succesvolle pokerspelers (Deel 1)

Poker is in essentie een iets ander spel dan de meeste kansspelen. Terwijl pure kansspelen als roulette en videoslots pokerpuur en alleen afhankelijk zijn van je geluk, speelt bij poker vaardigheid een grotere rol dan geluk aan tafel. Het is immers niet voor niets dat je vaak dezelfde namen tegenkomt in de top van het internationale toernooi circuit. Maar ook als je regelmatig met een vaste groep vrienden speelt, zullen waarschijnlijk vaak dezelfde spelers in de top eindigen. Naast talent en oefening zijn er ook bepaalde eigenschappen die een succesvolle pokerspeler onderscheiden van de rest. Vandaag zullen we de eerste twee van vijf van de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje zetten.

Zelfbeheersing

Laten we maar meteen beginnen met misschien de belangrijkste eigenschap die een goede pokerspeler zou moeten bezitten. Nu is dit natuurlijk een eigenschap die in veel gevallen van pas kan komen, dus is het sowieso slim om dit te proberen te trainen als je van jezelf weet dat dit niet je sterkste kant is. Het hebben van discipline kan je ver brengen in poker. Zeker als je weer eens tegen een bad beat of losing streak aanloopt. Want dat gaat af en toe gebeuren natuurlijk. Het is dan zaak je hoofd koel te houden en niet ineens allemaal rare en risicovolle fratsen uit te gaan halen.

Het is belangrijk dat je die moeilijke fold kunt doen op de momenten dat dat nodig is of zelfs te stoppen met spelen als je merkt dat het gewoon je avond niet is. Dit klinkt allemaal een stuk makkelijker op papier dan op het moment dat je zelf in zo’n situatie zit. Waar zelfbeheersing ook belangrijk is, is bij het kijken naar en bestuderen van andere pokerspelers. Natuurlijk leer je het beste poker door het te spelen, maar ook het kijken naar andere, betere spelers kan je veel leren. Hier is echter vaak wel een hoop geduld en dus zelfbeheersing nodig, aangezien het nog wel eens saai kan worden.

Emotionele veerkracht

Deze eigenschap hangt eigenlijk nauw samen met de vorige. Iedereen die een spel of sport serieus speelt raakt daar als het goed is emotioneel bij betrokken. Dat maakt het spelen van spelletjes ook zo spannend. Als je er niet emotioneel bij betrokken zou zijn, dan zou een spel immers al snel saai worden. Aangezien er bij kansspelen ook echt iets op het spel staat, zijn mensen bij het spelen van kansspelen nog meer emotioneel betrokken. Iedereen die weleens een paar live toernooitjes heeft gespeeld zal het weleens hebben meegemaakt dat iemand aan tafel ontploft door een bad beat of gewoon omdat hij eruit gespeeld is op kwaliteit.

Nu is het niet meer dan menselijk om op die momenten boos te worden of juist heel blij als je degene bent die de andere speler eruit speelt. Het is dan ook helemaal niet erg om je emoties te tonen aan de pokertafel. Maar waar je wel voor moet waken is dat je teveel in een bepaalde emotie blijft hangen. Ben je boos over een bad beat, ben dan even boos, laat het eruit. Maar zorg dat je bij de volgende hand weer “neutraal” bent.

Hetzelfde geld als je juist euforisch bent door een gewonnen hand. Boos of blij moet eigenlijk niet uitmaken voor de beslissing die je neemt aan tafel. In een ideale wereld zou je met een bepaalde hand altijd dezelfde beslissing nemen, ongeacht je emotionele staat. In de praktijk blijkt dit echter veel moeilijker, dus houd hier rekening mee.

We hopen dat we het een beetje duidelijk hebben kunnen maken voor je. Over een paar dagen volgt het tweede en laatste deel over de vij poker eigenschappen, dus hou deze site in de gaten als je meer wilt weten!