Drie handen om pre-flop te folden

Als je al wat vaker poker hebt gespeeld en je wat verdiept hebt in de verschillende handen, dan zal het geen geheim pokervoor je zijn dat er bepaalde pokerhanden zijn die je het beste niet kunt spelen. Hoe sterk of zwak je hand is, hangt natuurlijk ook af van je positie aan tafel, hoeveel mensen er aan tafel zitten en hoeveel mensen al gefold hebben. We gaan er hier vanuit dat je full ring zit, dus met een man of 8 a 10 aan tafel en voor de handen die wij hier bespreken, maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke positie je zit. In eigenlijk alle gevallen is het beter deze handen te folden.

We gaan het hier overigens niet hebben over een 7-2 of 8-3 off suit, aangezien we er vanuit gaan dat iedereen wel weet dat de 7-2 de aller slechtste hand is en de 8-3 niet heel veel beter. Mocht je dat nog niet weten, dan weet je dat nu. We schrijven overigens wel off suit, maar ook suited (dus van dezelfde kaartkleur) moet je deze handen gewoon weggooien. Op dezelfde manier dat het aan te raden is te verhogen met twee azen, maar dat is weer een ander verhaal. Maar door met de drie handen die veel mensen wel vaak spelen, maar je beter niet kunt spelen.

Kleine paartjes

Nee, geen Shetland pony’s, die schrijf je met een D – maar een paar lage kaarten. Alle paren onder 7-7 kwalificeren hier eigenlijk voor, alhoewel je daar natuurlijk over kunt discussiëren. Maar een paar tweeën, drieën of vieren kun je hoe dan ook zonder problemen weggooien aan het begin van je beurt. Zeker als je vooraan zit, hoef je hier eigenlijk niet lang over na te denken. Maar ook als je één van de laatste bent om te beslissen is het eigenlijk beter om kleine paartjes weg te gooien.

Het probleem met deze handen is dat ze er op zich nog wel leuk uit zien voor de flop, maar na de flop in de meeste gevallen niks meer waard zijn en je eigenlijk alleen nog maar geld kosten. Er zijn eigenlijk maar twee uitzonderingen waarbij je een klein paar wel kunt spelen.

  1. Je zit net voor de blinds en iedereen heeft naar je toe gefold. In dat geval is het altijd slim om een raise te doen om te proberen de blinds te spelen. Deze move is zelfs verdedigbaar met een 7-2.
  2. Als je heel goedkoop een flop kunt zien, kan het ook weleens lonen om te betalen. Mocht je toevallig je trips maken, dan kun je mooi cashen. Maar zorg ervoor dat je haast niks extra hoeft in te zetten, want als je je trips niet maakt, moet je het paartje ook weer makkelijk kunnen folden.

Suited kaarten met groot verschil

Een andere hand die door veel spelers als beter wordt beschouwd dan hij daadwerkelijk is, is een hand waarbij de waarde van de kaarten ver uiteen ligt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: K-2, Q-4, J-3, etc. De meeste spelers zullen deze handen gewoon folden, ongeacht welke positie zij zitten en dat is ook volkomen terecht. Er gebeurt echter iets geks als deze kaarten suited zijn, want dan ineens zijn het voor veel spelers gouden handen waar ze maar geen afstand van kunnen doen. Of nog erger, grof mee gaan inzetten.

Het vreemde hieraan is dat spelers eigenlijk wel door hebben dat deze kaarten niet veel waard zijn, maar dat dus wel denken op het moment dat ze suited zijn. Of een hand suited is of niets doet bijna niets voor het verhogen van de kansen van je hand. Dus als een hand niet suited het waard is om te folden, dan is dat ook zo als hij wel suited is. Zie suited kaarten als een extraatje als je wel een goede hand hebt, maar niet als een reden om slechte handen te spelen.

J-10

De derde en laatste hand die we in deze post behandelen is de J-10. Deze kaart is waarschijnlijk een verrassing voor je in dit lijstje, want zo op het eerste gezicht ziet de J-10 er eigenlijk best wel goed uit. Je hebt een plaatje en een aansluitende kaart en de J-10 is de enige hand waarmee je vier verschillende kansen hebt om de nut sraight te maken. Als ze suited zijn, komt daar dus ook nog de kans op een straight flush bij.

Toch is J-10 een hand die je eigenlijk het beste gewoon weg kunt gooien. Ja, je hebt verschillende kansen om een goede hand te maken en voor de flop ziet hij er nog mooi uit. Het probleem is alleen dat een J-10 na de flop erg moeilijk is om te spelen. Zelfs als je iets gehit hebt, want de kans is groot dat hetgeen je gehit hebt verslagen wordt door een andere hand aan tafel. Hoewel je af en toe best goed kunt winnen met deze hand, zal hij je op de langere termijn alleen maar geld kosten!