Amerikanen overheersen tot zover de WSOP

De World Series of Poker van dit jaar is alweer een paar weken aan de gang en de eerste cijfers over de verdeling van et prijzengeld en de Bracelets zijn afgelopen week vrijgegeven door de organisatie van de WSOP en daar kunnen wij las-vegasdan natuurlijk weer wat leuke feitjes uithalen. Wat meteen opvalt als je naar de cijfers kijkt, is dat de Amerikaanse spelers de WSPOP in die eerste paar weken flink aan het overheersen zijn. Nu is dat natuurlijk niet zo vreemd aangezien de WSOP in Amerika wordt gespeeld, de meeste poker profs nog steeds Amerikaans zijn  en poker eigenlijk nergens zoveel gespeeld wordt als in Amerika.

Driekwart van het prijzengeld

Nu is het elk jaar zo dat de Amerikanen beter presteren dan andere nationaliteiten, maar dit jaar lijken de Amerikaanse spelers nog beter te presteren in verhouding met spelers uit andere landen dan normaal gesproken al het geval is. De cijfers die bekend zijn gemaakt beslaan de eerste 34 Bracelet events van de WSOP. In al die toernooien is bij elkaar inmiddels al 77 miljoen dollar aan prijzengeld uitgedeeld.

Van dat enorme bedrag is 71%, dus bijna driekwart van het totaal uitgekeerde prijzengeld, uitgekeerd aan Amerikaanse spelers, wat gelijk staat aan een bedrag van 54,4 miljoen dollar. De tweede plek wordt ingenomen door Duitsland, maar die zijn pas ver achter de VS te vinden, met een totaalbedrag van 4 miljoen dollar. De Britten nemen de derde plek in met een totaalbedrag van 3,8 miljoen dollar.

VS ook voor bij Bracelets

Ook als we kijken naar het aantal gewonnen Bracelets tot zover, staat de VS fier bovenaan de ranglijst. Van de 33 Bracelets die inmiddels vergeven zijn, hebben Amerikaanse spelers er in totaal 22 om hun polsen kunnen doen. Met een percentage 64,7% is dat dus iets lager dan het percentage aan prijzengeld, maar nog steeds is dat natuurlijk niets om je voor te schamen als Amerika zijnde.

Ook bij de Bracelets worden de Amerikanen op afstand gevolgd door Engeland en Duitsland, die beide twee Bracelets achter hun vlag hebben staan. Verder zijn er dan natuurlijk nog een aantal landen die één Bracel hebben gewonnen tot zover. Helaas zit Nederland daar nog niet bij, alhoewel we al een aantal keer vrij dicht in de buurt van een Bracelet gekomen zijn. Op de website van de WSOP kun je live verslagen volgen en ook alle informatie over alle al gespeelde toernooien vinden.