Drie handen die je altijd moet folden voor de flop

Drie handen die je altijd moet folden voor de flop

Er is binnen het poker veel discussie over starthanden. Welke handen speel je wel voor de flop en welke handen zijn 3-3het beste om maar meteen voor de flop te folden? Sommige handen spreken voor zich. Als je twee azen of twee heren gedeeld krijgt, hoef je er niet lang over na te denken om voor de flop een raise te doen. Op dezelfde manier hoef je over een 7-2 ook niet erg lang na te denken. Ongeacht de positie waarin je speelt is deze kaart een instant fold. Maar er zijn genoeg andere kaartcombinaties die minder duidelijk zijn. Daarom nu drie kaartcombinaties die je het beste altijd kunt folden.

Voordat we met de drie kaartcombinaties verder gaan, willen we wel even vermelden dat we deze tip vooral bedoelen voor beginnende en minder ervaren spelers. Afhankelijk van je positie en het moment in het toernooi waar je in zit kunnen sommige handen natuurlijk wel gespeeld worden. Zeker heads up. Dat is meteen ook het gevaar voor beginners met deze handen. Ze zien de profs deze handen met succes spelen op televisie, maar vergeten dan even dat die mensen al duizenden uren poker gespeeld hebben en dat zij die kaarten kunnen spelen door hun ervaring aan de pokertafel. Maar nu door met de drie pokerhanden die je het beste kunt folden.

Boer – 10 (suited of niet)

Laten we maar meteen een heilig huisjes omver trappen, want om één of andere vage reden is J-10 in de ogen van veel spelers een hand die niet alleen het spelen waard is voor de flop, maar zelfs een raise. Waarom zoveel mensen dat denken is ons een raadsel. Beide kaarten zijn op zijn  hoogste gemiddeld te nomen, dus de kans is groot dat er na de flop een of meer hogere kaarten zullen liggen.

Dat is dan ook meteen het grootste probleem met deze hand. Voor de flop heb je kans om op vier verschillende manieren de hoogste straight te maken, maar als die op de flop niet valt, is het erg moeilijk verder te spelen met deze hand. In de meeste gevallen zal je dus je inzet verliezen en als besluit er toch mee door te spelen, verlies je waarschijnlijk nog veel meer. Mocht je goedkoop de flop kunnen zien, dan is het misschien een idee om dat te doen. Maar fold meteen als je die straat, trips of full house niet hebt gemaakt.

Kleine paartjes

Kleine paartjes (niet te verwarren met Shetland pony’s) zijn ook al van die handen die door veel spelers voor de flop gespeeld worden en waar zelfs soms een flinke raise op komt. Onder kleine paartjes verstaan we tweeën tot en met vijven. Eigenlijk geldt voor deze kaarten voor een groot deel wat ook voor de J-10 geldt, alleen zien deze kaarten er voor de flop vaak nog wat slechter uit.

Als je op de button zit en er wordt naar je toe gefold, dan kun je misschien eens een raise wagen, maar verder is raisen of betten met deze handen nooit echt een goed idee. Mocht je heel goedkoop een flop kunnen zien. Dan kun je natuurlijk altijd kijken of je trips hebt gemaakt. Maar om eerlijk te zijn zal ook deze tactiek je op de langere termijn meer geld kosten dan opleveren.

Gapped suited kaarten

De laatste hand waar we je voor willen waarschuwen zijn gapped suited kaarten. Oftewel kaarten van dezelfde kaartkleur, maar met een grote afstand tussen de twee kaarten, bijvoorbeeld K-2 of Q-4. We kunnen ons eerlijk gezegd ook niet echt voorstellen dat er mensen zijn die deze kaarten als goede kaarten beschouwen, maar ze schijnen er te zijn. Aan de andere kant zijn er ook mensen die denken dat de aarde plat is, dus er zijn wel vreemdere dingen.

Het enige dat deze kaarten een beetje mee hebben is dat ze suited zijn en dat je dus wellicht een flush kunt maken. Probleem is alleen dat zo’n flush helemaal niet zo vaak valt op de flop en je daarna met een haast onspeelbare hand zit. Mensen overschatten suited kaarten sowieso. Twee suited kaarten zijn maar een paar procent beter dan niet suited kaarten. Als je een combinatie normaal zou folden, zou je dat ook moeten doen als de kaarten suited zijn.