Vrouw wil WSOP Main Event spelen als man, riskeert diskwalificatie

Vrouw wil WSOP Main Event spelen als man, riskeert diskwalificatie

Nog maar een paar maanden en dan is het weer zover, het Main Event van de World Series of Poker in Las Vegas. incognitoHet grootste en meest prestigieuze poker toernooi ter wereld. Elk jaar trekt dit toernooi niet alleen een hoop profs van over de hele wereld, maar ook veel recreatieve spelers die het hele circus weleens mee willen maken. En elk jaar zitten er weer speciale verhalen tussen. Dit jaar wil een vrouwelijke pokerspeler die een boek heeft geschreven over de positie van de vrouw in de pokerwereld mee doe aan het Main Event, maar dan verkleed als man. Hiermee riskeert zij mogelijk diskwalificatie.

Schrijfster en poker prof

Onder de naam Sia Layta schreef de bewuste vrouw een boek over de rol van vrouwen in de pokerwereld. Dit boek dat de naam Black Widow Poker draagt, moet binnenkort in de winkels gaan verschijnen. De naam Sia Layta is een schuilnaam, maar wie er achter deze naam schuilgaat, is nog steeds een raadsel. Het is in elk geval een vrouwelijke poker prof die de afgelopen tien jaar poker op professioneel niveau heeft gespeeld.

In haar boek beschrijft zij hoe de pokerwereld het vrouwen moeilijk maakt om toe te treden, overigens wel toegespitst op de Amerikaanse pokerwereld. Vrouwen worden vaak gepest aan tafel en worden vaak niet serieus genomen. Dit leidt er volgens de schrijfster toe dat vrouwen vaak gedwongen om hun spel aan te passen en veel tighter te spelen dan mannen.

Situatie Europa lijkt beter

Als we kijken naar de cijfers van de WSOP, dan moeten we concluderen dat Layta wellicht een punt heeft. In de 40 jaar dat de WSOP wordt georganiseerd, is het ooit één vrouw gelukt om de finale van het Main Event te halen. Dat was Barbara Enright in 1995. Terwijl er toch genoeg vrouwelijke pokerspelers zijn en nog succesvolle ook. Wat dat betreft lijkt de situatie in Europa wat beter, waar vrouwen toch veel vaker verder komen in grote live toernooien dan in de Verenigde Staten en ook meer vrouwen zich überhaupt inschrijven voor pokertoernooien.

WSOP Stunt

Mede om hier aandacht voor te vragen is Layta dus van plan om verkleed als man mee te gaan doen aan het Main Event van de WSOP. Daarvoor gaat zij elke dag 30 minuten in de make-up en krijgt zij ook haar protheses om alles zo echt mogelijk te laten lijken. Het plan is om haarzelf kenbaar te maken als vrouw op het moment dat zij in het geld is gekomen.

Mogelijke diskwalificatie

et is overigens heel goed mogelijk dat zij met deze stunt de 10.000 dollar inschrijfgeld voor het toernooi verspeeld, ook als ze wel in het geld komt. Een aantal jaar geleden deed poker prof Phil Laak de eerste dag van het Main Event mee, verkleed als oude man. Nu was zijn vermomming alles behalve subtiel, dus veel mensen hadden al meteen door dat het Laak was, die bekend staat om zijn rare fratsen. Bekijk hieronder een video van Laak verkleed als oude man.

Naar aanleiding van deze actie van Laak, werden de regels voor deelname aan de WSOP aangescherpt. Tegenwoordig moeten spelers ten alle tijden herkenbaar zijn voor de medewerkers van het toernooi en mogen spelers ten allen tijden verzocht worden om bepaalde gezichtsbedekkende kleding of make-up te verwijderen. Dit op straffe van uitsluiting van het toernooi. Of het zo’n vaart gaat lopen, merken we in juli als het Main Event van start gaat.