Kansspelautoriteit onderzoekt lootboxes in games

Kansspelautoriteit onderzoekt lootboxes in games

Vandaag gaan we het eens niet over een direct aan online poker gerelateerd onderwerp hebben, maar over lootboxes giftin games. En nee, we zijn deze pagina niet langzaam aan het omtoveren tot een gaming pagina, maar de discussie of lootboxes nu wel of geen vorm van kansspelen is, is nu al een tijdje aan de gang en nu begint ook de Nederlandse Kansspelautoriteit zich ermee te bemoeien. En als deze organisatie zich in de discussie mengt, dan kan dat ook iets zegen over of zelf gevolgen hebben voor online gaming in het algemeen en dus ook online poker in het bijzonder.

Wat zijn lootboxes

Een groeiend aantal computer games heeft tegenwoordig van deze lootboxes, vooral uitgever EA staat op het moment centraal in de discussie, maar is zeker niet de enige uitgever die een dergelijk verdienmodel in hun spellen steekt. De rede waarom juist op EA  wordt gefocust, is dat populaire spellen als FIFA en Star Wars Battlefront veel spelers trekken en ook lootboxes bevatten.

Een lootbox is een soort verrassingspakket dat je in zoän spel kunt kopen met echt geld. Deze lootboxes bevatten nieuwe spullen, wapens, spelers of andere zaken waarmee je je vooruitgang in het betreffende spel kunt versnellen. Aangezien het een soort verrassingspakket is, weet je dus niet precies wat er in de lootbox zit als je hem aanschaft. Pas na aanschaf kun je box openen en weet je wat erin zit. Dit kan dus iets super waardevols zijn of juist iets volslagen zinloos.

Kansspelautoriteit duikt erop

Omdat je niet weet wat je koopt en dus ook tamelijk zinloze dingen in een lootbox kunt vinden, is er een flinke discussie onstaan over de lootboxen in de afgelopen maanden. Op zich is dit wat vreemd omdat lootboxes zeker niet nieuw zijn, in de FIFA spellen bijvoorbeeld zit al enkele jaren een dergelijk systeem. Toch gaat de discussie op het moment flink los op de internetfora en nu heeft die discussie ook de Nederlandse politiek bereikt.

Inmiddels is dus ook de Nederlandse Kansspelautoriteit op de zaak gedoken. Op zich is dat natuurlijk niet onterecht, want voor dit soort zaken is deze organisatie mede opgericht. Het is ook nog helemaal niet zeker of de kansspelautoriteit hier überhaupt een uitspraak over gaat doen. Nu zijn ze nog in een onderzoekende fase namelijk.

Eerst zal worden gekeken of er eventueel spraken is van een vorm van kansspelen als het gaat om lootboxen en pas als daar uitsluitsel over is, zal er verder naar de zaak en eventuele gevolgen gekeken gaan worden. Mocht de Kansspelautoriteit besluiten dat het inderdaad een vorm van kansspelen is, dan kunnen er een paar dingen gebeuren:

  • De spellen kunnen geheel uit de handel worden genomen.
  • De fabrikanten en uitgevers zullen mogelijk een Nederlandse vergunning aan moeten vragen.
  • De lootboxen moeten uit de spellen worden gehaald.
  • Er kan een leeftijdsrestrictie van 18+ ingevoerd worden voor deze spellen.

Er zullen vast nog andere mogelijkheden zijn, maar dit zijn wel de vier meest voor de hand liggende.

Wel of geen kansspel?

De centrale vraag in de hele discussie is of de lootboxes nou wel of geen kansspelen zijn. Tegenstanders roepen dat je er een hoop geld aan kunt verliezen en dat het nooit zeker is wat de uitkomst is, dus in hun ogen is het een kansspel. Wat dat laatste betreft hebben ze wellicht een punt, maar een hoop geld verliezen is niet per se een eigenschap van kansspelen, je kunt immers ook winnen. Maar waar voorstanders van de lootboxes vooral op wijzen is het feit dat je altijd iets wint bij de lootboxes.

Bij kansspelen zet je een bepaald bedrag op het spel en neem je het risico dit bedrag te verliezen, in de hoop juist een groter bedrag te winnen. Maar als je verliest, kan het dus zijn dat je met lege handen komt te staan. Lootboxes zijn zo bezien zeker geen kansspelen, je wint namelijk altijd wat met een lootbox. Je koopt dus een mogelijk nutteloos item, in de hoop iets beters te krijgen. Aan het einde heb je in elk geval altijd iets gehad voor je geld. Of de Kansspelautoriteit meegaat in deze gedacht, weten we over een paar maanden.