Negreanu en Hellmuth botsen over huidige generatie pokerspelers

Negreanu en Hellmuth botsen over huidige generatie pokerspelers

Poker is in de afgelopen vijftien jaar flink veranderd. Daar zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor, maar de twee clinchbelangrijkste oorzaken zijn ongetwijfeld het zogenaamde Moneymaker effect en de enorme groei van online poker als gevolg hiervan. In 2003 won Chris Moneymaker als amateur het Main Event van de WSOP nadat jij via een reeks gratis online toernooien een ticket had weten te bemachtigen. Vanaf dat moment explodeerde het aantal online poker spelers. Inmiddels is dit wat geluwd, maar nog steeds is poker immens populair. Online poker veranderde ook het spel. Er wordt door de nieuwe generatie een stuk agressiever gespeeld. En niet alle ouwe poker rotten zijn hier even blij mee. Zoals ook afgelopen week weer bleek.

Poker legendes in de clinch

Daniel Negreanu en Phill Hellmuth behoren zonder enige twijfel tot de meest bekende pokerspelers aller tijde en ook tot de meest succesvolle. Beide spelers staan er ook om bekend niet op hun mondje te zijn gevallen en garant te staan voor soms nogal boude uitspraken. Het is dan ook niet zo vreemd dat de twee spelers af en toe met elkaar in de clinch liggen en dit was ook afgelopen week weer het geval. Deze keer ging het om een uitspraak die Hellmuth had gedaan tijdens de 2017 Poker Masters, een high roller toernooi dat afgelopen week werd gespeeld.

Ergens tegen het einde van het toernooi zaten beide spelers bij elkaar aan tafel toen Hellmuth een opmerking maakte over de nieuwe generatie spelers, met name de Duitse spelers, die ook aanwezig waren bij het toernooi. In de ogen van Hellmuth hoorden zij daar helemaal niet thuis en konden zij niet tippen aan het niveau van Hellmuth. Voor hem waren zij hooguit een afleiding op weg naar zijn hogere doel.

Niet geheel onterecht vond Negreanu deze opmerking weinig respectvol ten opzichte van de nieuwe generaties spelers. Tijdens de discussie die volgde zei Negreanu op een bepaald moment dat het gebrek aan respect voor de nieuwe generatie pokerspelers alleen maar de eigen groei van Hellmuth schaadt.
Op Twitter werd de hele discussie tussen de twee kemphanen nog even voortgezet.

Negreanu heeft een punt

Hellmuth staat bekend om zijn soms kinderachtige gedrag en opmerkingen aan de pokertafel. Hij ziet zichzelf als de beste no limit holdem toernooispeler ooit. Hij wijst dan ook graag op de in totaal 14 WSOP bracelets die hij heeft gewonnen – een record. Zo gezien is hij misschien ook de beste ooit.

Maar kijken we naar de all time money list voor toernooien, dan staat Daniel Negreanu fier bovenaan met een totale winst van $33,2 miljoen. Op diezelfde lijst staat Hellmuth “slechts” op de achtste plek, met een totaal van $21,4 miljoen. De afgelopen jaren zijn ook veel spelers van de nieuwe garde doorgedrongen tot deze lijst. Met name de Duitse pokerspelers doen het erg goed de afgelopen jaren. Inmiddels is de Duitser Fedor Holz Hellmuth al voorbij gegaan op de all time money list. In de paar jaar sinds hij in 2013 begon met poker, heeft Holz al $23,9 miljoen bij elkaar gespeeld.

Het lijkt er dus sterk op dat Hellmuth een punt heeft als hij zegt dat de nieuwe spelers en dan met name de Duitsers het respect van Hellmuth verdienen. In de jaren dat Hellmuth alleen maar loopt te klagen hoe slecht de nieuwe generatie het spel beheerst, lijkt zijn spel gestagneerd te zijn en inmiddels ingehaald door de nieuwe lichting. Terwijl Negreanu zich duidelijk wel heeft weten aan te passen aan et nieuwe spel dat gespeeld wordt.