Deze maand behandeling wetsvoorstel online kansspelen

Deze maand behandeling wetsvoorstel online kansspelen

Eind deze maand is het dan eindelijk zover; dan zal de Tweede Kamer zich gaan buigen over het wetsvoorstel tweede-kamer Kansspelen op Afstand, zoals het Nederlandse wetsvoorstel over de regulering van online kansspelen officieel heet. Het debat in de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel zal plaats moeten gaan vinden op 29, 30 of 31 maart. Na jaren van onduidelijkheid rond dit onderwerp en enkele aanpassingen van het originele wetsvoorstel, dat al in 2011 voor het eerst werd voorgelegd, zal er dus eindelijk duidelijkheid komen voor de honderdduizenden, zo niet miljoenen, Nederlanders die graag online kansspelen spelen. Of de wet ook daadwerkelijk wordt aangenomen, is echter nog maar de vraag.

Geen gelopen race

Dat het wetsvoorstel nu eindelijk behandeld zal gaan worden, betekent zeker nog niet dat het een gelopen race is. Het zal nog heel wat moeite gaan kosten om het wetsvoorstel en daarmee de legalisering van online kansspelen door de Tweede Kamer te loodsen. Hoewel het kabinet het wetsvoorstel zoals het er nu ligt steunt, heeft het kabinet maar 76 van de 150 zetels in handen. Er hoeft dus maar 1 Kamerlid van de VVD of de PvdA tegen het voorstel te stemmen en het voorstel heeft al geen meerderheid meer.

Daarbij is de steun van andere partijen lang niet zeker. Sommige partijen zijn principieel tegen alle vormen van kansspelen en gokken en zullen dus hoe dan ook tegen stemmen. Ook zijn er partijen die nog hun twijfels hebben over de uitvoering van de wet zoals die er nu ligt, zoals bijvoorbeeld de SP. De kans is dus erg groot dat er nog wat aanpassingen aan de wet zullen moeten worden gedaan voordat er een Kamermeerderheid gevonden kan worden om het voorstel te steunen.

Goedkeuring Tweede Kamer geen garantie

Ook als de Tweede Kamer uiteindelijk besluit om in te stemmen met het wetsvoorstel, is het nog helemaal niet zeker dat de wetswijziging er ook daadwerkelijk zal gaan komen. Nadat de Tweede Kamer over de wet heeft gestemd, moet de wet nog door de Eerste Kamer. Ten eerst kan het nog wel een tijdje duren voordat de Eerste Kamer de wet zal behandelen, dus reken er sowieso niet op de we vanaf april of mei al te maken hebben met een gereguleerde Nederlandse markt.

De Eerste Kamer bekijkt of de wet wel voldoet aan de internationale wetgeving en internationale verdragen en of de juiste procedures wel zijn gevolgd. Hoewel de Eerste Kamer geen wijzigingen kan aanbrengen in de wet, kan deze de wet wel afkeuren en voor herziening terugsturen naar de Tweede Kamer. De kans dat dit gebeurd is zeker aanwezig, want de Raad van State had eind vorig jaar al de nodige kritiek op het wetsvoorstel. Dit heeft wel geleid tot enkele aanpassingen, maar of deze aanpassingen genoeg zijn, moet nog maar blijken.

De Nederlandse pokerprofessional Rolf Slotboom heeft beschreven welke problemen er nog steeds zijn rond de nieuwe kansspelwetgeving en welke obstakels er nog overwonnen moeten worden. Als je dus meer wilt weten over dit onderwerp, dan kan je zijn artikel vinden door op de volgende link te klikken. Natuurlijk houden we je via deze site ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.